Moederdag zonder jou

 mam kus

 

mam op schoot

Privé foto’s

Lieve mama – blijf maar liggen
in je grote warme bed
blijf maar lekker nog wat dromen
tot er koffie is gezet
strakjes maak ik een ontbijtje
met beschuitjes klaar voor jou
maar nu eerst een klein cadeautje
omdat ik zoveel van je hou

 

 Zondag is het Moederdag, mijn eerste Moederdag zonder jou.
Zoals ook jouw verjaardag, kerstmis, mijn verjaardag en Pasen voorbij zijn gegaan, ook zonder jou. Hoe vind je dat ik het doe?
Best wel goed hè mam! Ik ben sterk hoor!
Ik denk aan je maar weet drommels goed dat je niet terugkomt en daarom moet ik door met mijn leven zonder jou.
Deze dag ga ik extra aan je denken, dat gaat vanzelf
en komt er een glimlach op mijn mond.

 

In gedachte snuffel ik aan je gezicht. Mmmmm wat ruik je lekker,
Maya zeep, jouw lievelingszeep. De eerste keer kocht pappie die voor mij zodat ik die aan jou kon geven voor Moederdag. Ik was nog te jong om dat zelf te doen.
Pappie verzon een verstopplaats en zei:
“Ssstt, hier leggen we het neer, niks tegen mammie zeggen.”
Diezelfde dag nog zei ik tegen jou: “Je krijgt echt geen zeep hoor, die ligt niet verstopt onder mijn bed.” Hoe jong zou ik zijn geweest? Geen idee, ik kon al praten maar ja dat kon ik schijnbaar al heel snel.
Ik was in ieder geval een peuter die zelf nog geen centjes had.
Dat moet hetzelfde jaar zijn geweest toen mijn spillebenen onder de kast uitstaken toen we verstoppertje speelden en jij me maar niet kon vinden net alsof.
Op welk moment ik ineens een spaarpot had weet ik ook niet meer maar ik weet wel dat ik altijd goed heb kunnen sparen.

Later kocht ik zelf Fresia’s voor jou. Jouw lievelingsbloemen.
Het buitenste knopje haalde jij er altijd af dan kwamen alle bloemen open.
Oh ja en 7Up deed je in het water dan stonden de Fresia’s veel langer.

De Moederdaggedichtjes leerde ik uit mijn hoofd en dreunde ik op vóórdat je het ontbijtje op bed kreeg.
Eigenlijk wilde je liever beneden aan tafel eten, al die kruimels van beschuit in bed daar hield je niet van. Dat heb ik van jou, ik eet ook liever niet in bed.

De scheve asbakken en vazen die ik voor jou met liefde maakte van klei, zijn niet op één hand te tellen. De kamer stond vol met de ‘gedrochten’ en die hele week na Moederdag tipte jij de as van je sigaret in mijn zelfgemaakte asbak.
In de (lekke) vaas deed je een glas en daarin stonden de bloemen veel mooier dan in de gekochte vazen. Langzaam verdwenen de misbaksels uit beeld.

De Moederdagcadeaus werden aangepast aan mijn leeftijd en mijn spaarpot.
Maar de laatste jaren, in jouw veel te kleine kamertje waar jij het niet naar je zin had, in het verzorgingshuis had je helemaal geen wensen meer.
Met alleen al een bezoekje was je blij en toch bracht ik altijd wat voor je mee.
Toen dat vorig jaar een flesje eau de toilette was, voor jou, zei je verbitterd: “Spuit maar wat rond in dat muffe hok hier.” Wat kon ik zeggen….
Je had gelijk maar in plaats van toe te geven, spoot ik het lekkere geurtje in je hals.
We dronken koffie en liet ik jou weer in het ‘muffe hok’ achter.

Het flesje is bijna leeg, op een klein bodempje na.

Mijn glimlach verdwijnt en er rolt een traan over mijn wang, zo sterk hoef ik nou ook weer niet te zijn toch?
Ik denk deze eerste Moederdag zonder jou, extra aan jou en zou je zo graag knuffelen
en aan je snuffelen.
De asbakken en vazen van klei, de gedichtjes en cadeautjes voor jou zijn verleden tijd maar ik zal al die mooie Moederdagherinneringen nooit meer vergeten.
Zondag is het Moederdag en dan spuit ik het laatste bodempje van jouw geurtje in mijn hals.

 

Hiltje

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

25 reacties op Moederdag zonder jou

 1. Folkert Rath zegt:

  Dit is om een aantal redenen een sterk verhaal, toen ik dit las had ik tranen in mijn ogen, dit niet alleen omdat het zo goed geschreven is, maar ook omdat het uit je hart komt. Ik heb nog een reden en ik heb lang getwijfeld om dit te zeggen, maar als jij open bent, kan ik dat ook.
  Mijn moeder leeft gelukkig nog en met Moederdag had ik twee mogelijkheden au de cologne 4711, of Maya zeep en de asbakken herken ik ook. Mijn vader hielp ook met verstoppen.
  als je dan dit stuk leest, met zo veel liefde en gevoel geschreven, dan doet het mij wel wat…
  Je staat niet dagelijks stil, met het feit dat een van je ouders ooit wegvalt, totdat het gebeurt Dan weet je pas ECHT wat ze betekent hebben.

  • gewoonhiltje zegt:

   Tjonge wat een mooie reactie en compliment!
   Mijn moeder had ook altijd een flesje 4711 en een zakdoekje in haar handtas.
   Bedankt Folkert voor het lezen en je bijzondere antwoord. Erg fijn dat je moeder nog in leven is.
   Ik hoop dat je nog járen van haar mag genieten 🙂

 2. yvirich2 zegt:

  Wauw Hiltje wat mooi weer Jeetje. Als ik jou lees dan neem je me mee in n golf van emoties. Zo heb ik n brok in mijn keel en dan weer met n glimlach van oor tot oor, geweldig en wat n mooie warme reacties ook. Ur blessed my lady : ) #WarmHart

  • gewoonhiltje zegt:

   Och wat geef je toch altijd een mooie reactie op mijn verhalen Rich! Ben blij dat ik je zo mee kan nemen en dat het goed overkomt wat ik schrijf. Ben met alle reacties blij en dank jou ook weer voor het lezen en je warm hart. You are a gentleman 🙂

 3. aak zegt:

  Hoi Hil, mooi, alweer mooi en ja moederdag zonder “ons” mam was zo Anders dan Anders, ik heb je verhaal weer gedeeld op mn Facebook, ik vind dat je mooi schrijft dat heb ik je al verschillende keren gezegd, ik ben trots op je zusje!! Dikke kus Aak

  • gewoonhiltje zegt:

   Hoi Anneke, je bent een lieve zus! Ik vind het fijn dat je trots op me bent en wat goed dat je deelt op Facebook. Wat ‘reclame’ voor me maakt 😉 Ook al heb ik zelf geen Facebook, ik kon het merken aan de reacties van familie. Ik dacht ons An heeft met me gepronkt > mijn zusje schrijft 🙂 Erg lief ❤ dikke kus terug! X

 4. Gerrit van den Hurk zegt:

  Wat een prachtig boeket aan herinneringen aan je moeder. Als je zoveel kracht en energie hebt om dit te schrijven, zegt dat alles over de liefde voor je moeder.

  • gewoonhiltje zegt:

   Dankjewel Gerrit voor je mooie woorden! De liefde kwam van twee kanten al werd het voor haar steeds moeilijker om de laatste jaren liefde te geven. Maar met een glimlach van haar of een kneepje in mijn hand maakte ze mij al ontzettend blij en de basis was al gelegd hoe zij mij gevormd heeft. Ik neem het haar zeker niet kwalijk dat op het laatst de rollen waren omgedraaid en ik haar moeder moest zijn. De energie en de kracht…. dat gaat helemaal vanzelf xx

 5. Tessa zegt:

  Ik kon maar niet slapen en bedacht me ineens dat ik je verhaal nog niet had gelezen. Want ik had er ook al aan gedacht, voor dat je er ook maar iets over had gezegd. De eerste moederdag zonder oma. En ook al waren deze bezoekjes niet altijd even leuk, we zouden allemaal willen dat we nog zo’n bezoekje konden brengen. Helaas is daar geen kans meer voor en besef ik me maar al te goed hoe trots ik mag zijn op zo’n moedertje als jij. Hoe graag ik vroeger inderdaad allerlei lelijke kado’s voor je maakte en hoe moeilijk ik het altijd vind om die zelfgemaakte knutsels te overtreffen met iets gekochts uit de winkel. Maar goed, het komt recht uit mijn hart. Want ik ben trots op jouw kracht en hoe je dit weer zo mooi verwoord. Maar ook op hoe jij je kwetsbaarheid durft te tonen, omdat je haar mist. Ik hoop deze emoties nog lang niet te hoeven voelen of beschrijven. En ook al is het eigenlijk alweer voorbij: een fijne moederdag lieve mama!

  Trots op jou ❤️ xx

  • gewoonhiltje zegt:

   Hoi muis, erg lief jouw reactie en is/voelt als een cadeautje. Nee niet alle bezoekjes waren even leuk de laatste jaren en maakte oma het zichzelf een beetje moeilijk. Maar al begon het bezoek wat brommerig dan klaarde ze wel weer op en smikkelde ze van het roomijsje of leefde op met de spelletjes die jij met haar deed. Dat jij trots op mij bent maakt me heel erg blij en is het mooiste compliment wat je me kunt geven! Je schrijft over lelijke cadeaus maar dat ziet een moeder, die het krijgt, toch anders dan een kind blijkt wel. Ik heb je zelfgemaakte cadeaus altijd prachtig gevonden! Een voorbeeld, de kartonnen handtas die je op school had gemaakt, ik heb ‘m nog. Wat was je verbaasd dat ik die écht die Moederdag droeg. Mijn portemonnee, lippenstift en zakdoek paste er net in en zo gingen we naar oma. De gekochte cadeaus hoeven niet overtroffen te worden en dat ze uit een warm hart komen besef ik maar al te goed! Een kus is al voldoende want ik ben supertrots op jou! Bedankt voor de fijne Moederdag X ❤

 6. Frank zegt:

  Ontroerd Hilde, mooi geschreven. Kende de snuisterijenladenkast nog niet. Ik ga nog verder lezen maar nu is het toch bedtijd. Tot horens/ziens nichie!!! Kusssss

  • gewoonhiltje zegt:

   Hoi Frank, neef, leuk om jou hier te zien! Dankjewel en lief dat je interesse hebt voor mijn ladekast met snuisterijen. Tja deze Moederdag was anders….Leuk dat je nog verder wilt lezen, je bent vrij om rond te snuffelen. Je hebt gelijk, bedtijd, slaap lekker en morgen gezond weer op! xxx

 7. Tom. zegt:

  Mooi geschreven Hiltje ,eigenlijk is je Moeder morgen toch bij jou ,ergens hierboven denkt ze aan je ,ze zit ook in je hart ,je ziel ,dat lieve Hiltje gaat nooit meer weg ,die verbinding Moeder en Kind …. koester dat .
  Fijne Moederdag morgen wens ik jou ,samen met je familie 😉 ik hart je !

  • gewoonhiltje zegt:

   Mooie lieve reactie Tom, heel erg bedankt daarvoor en je medeleven. Ik weet het en je hebt gelijk, ze zit in mijn hart en ze zal boven meekijken. Echt weg is ze nooit. Ik wens jou ook een fijne dag samen met je vrouw (en wellicht komen ook je kinderen). Met een warm ❤

 8. anneketw zegt:

  Zeer ontroerend Hiltje…..want hoe oud je ook bent je kan nooit zonder je moeder. Grappig ik kan mij alle cadeau’s die ik mijn moeder heb gegeven niet herinneren behalve de lelijke asbakken en dergelijke. En de trots die je voelde als kind wanneer je het aan je moeder gaf 🙂

  • gewoonhiltje zegt:

   Dankjewel Anneke, nee dat klopt leeftijd maakt niets uit. Wat grappig dat jij ook lelijke asbakken hebt gemaakt en we nu pas weten dat ze lelijk waren want inderdaad wat waren we trots en vonden ze toen mooi. Voor dat we zelf dingen kochten waren het allemaal opdrachten van school. We zullen ook veel tekeningen hebben gemaakt 🙂 Dank voor je reactie.

   • anneketw zegt:

    Ik vond pas een tekening van een paard terug van toen ik 6 jaar was. In mijn gedachten was het een ware van Gogh! Maar dat viel toch een beetje tegen, het was meer de stijl van Picasso 😉

   • gewoonhiltje zegt:

    Een Paard!? Dat kan geen toeval zijn Anneke 😉
    Leuk dat je die tekening nog hebt, een Picasso of van Gogh, ach dit exemplaar is een échte Anneke en goud waard!

   • anneketw zegt:

    Hahaha ik besef het nu pas! Het was gewoon voorbestemd! 😉

 9. miek koopmans zegt:

  …en het went nooit Hiltje, elk jaar weer dat gemis, zet toch n bloemetje voor haar neer, want écht weg is ze nooit..Sterkte lieverd!

 10. marysjabbens zegt:

  Wat heb je dit mooi gedaan! Ik zit hier met een brok in mijn keel. Ik zie kleine Hiltje voor me, ik voel je liefde en verdriet. Wat een kanjer ben jij! xxx

 11. Jos zegt:

  * pinkt een traantje weg * Mooi geschreven dinnetje en heeel aandoenlijk. Sterkte morgen… X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s