Mikken, plonzen, kwakken, kieperen en werpen, dat is wél veel soeps!

Pan soep

 

KOP SOEP

 privé foto’s

De Chinese tomatensoep in een Chinees restaurant vond (!) ik altijd zó lekker.
Als je die in het restaurant at, kreeg je één kommetje maar als je de soep ging halen bij de afhaalchinees dan zat die in een grote witte beker en daar haalde je wel twee kommetjes uit! Heerlijk zoet en lobbig maar door de jaren heen werd die soep steeds dikker en dikker en leek het wel saus. Klinkklare saus zat ik te eten en ineens…..
Ik griezelde er van!
Van mijn nichtje kreeg ik een recept van zoete tomatensoep. En sindsdien heb ik de soep van ‘de Chinees’ nooit meer gegeten. In een handomdraai is deze soep gemaakt, ook als je niet van koken houdt en niet de ambitie hebt van een chef-kok. Als je nooit kookt maar je wilt dit recept eens uitproberen schaf dan wel eerst even een pan aan. Dat is heel belangrijk want het wordt anders een zooitje op je gasfornuis, dat kan ik je wel vertellen. Keukenspullen als een vergiet en een schaartje zijn ook niet overbodig bij dit recept. Een schaartje is erg handig in de keuken want sommige ingrediënten kun je beter knippen dan snijden. Dit recept is zo eenvoudig dat je verder bijna geen keukenattributen nodig hebt maar daar kom ik dadelijk nog op terug. Simpel? Ja toch! Wacht, daar heb je het al, een grote opschepsoeplepel is ook wel handig, dat voorkomt het gieten uit de pan. Nog even over dat schaartje, koop er één die je apart houdt voor eten en niet waar je net je teennagels mee hebt geknipt.
Zo, heb je de pan gekocht? Nee niet een steelpannetje maar een pan van
ongeveer 3 liter.
Nu nog even naar de supermarkt voor de ingrediënten. Houdt pen en papier bij de hand voor je boodschappenlijstje. Nou ik popel om deze overheerlijke soep met je te delen. Hartstikke handig voor de visite die blijft plakken. Jij kijkt op de klok want het is al zes uur en jouw maag begint te knorren, de visite moest zo nodig heel laat in de middag komen en jij denkt, die willen zeker weer mee-eten maar het is weekend en jij gaat toch echt niet lang in de keuken staan. Nee, ze maken geen aanstalten om te gaan maar jij hebt de spullen in huis voor deze soep. En een verpakt, voorgebakken stokbroodje heb je ook nog wel ergens in de kast liggen. Meer ga jij er niet van maken dus daar zullen ze het mee moeten doen. “Willen jullie een kop soep?”, vraag jij. Natuurlijk willen ze dat, daar kwamen ze voor! Jouw Chinese tomatensoep, die vinden ze veel lekkerder dan bij de afhaalchinees.
Oh, zij ook al!
Jij zet de pan op het vuur en nu is het alleen nog maar een kwestie van alles in die pan mikken, oven aan voor het stokbroodje en klaar.

Wat mik je in de pan:

  • 1 literpak tomatensap
  • 1 kippenbouillon tablet
  • 1 pot kippenbouillon met stukjes kip van ± 340 ml.
  • 2 potten water
  • Vermicelli (een handjevol)
  • 1 dunne prei in dunne ringetjes gesneden of een bakje taugé
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree van 70 gr. Of 1 grote van 140 gr.
  • 1 middelgroot potje appelmoes van ± 360 gr.
  • 2 eetlepels basterdsuiker

± 20 minuten verwarmen maar niet laten koken.

Dat was het, een kind kan de was doen.
Rest mij nog te zeggen: Dit alles zonder de verpakking in de pan deponeren want als je eenmaal enthousiast aan het mikken bent zou je dat wel eens kunnen vergeten en dat ligt heel zwaar op de maag. Je begint met de liter tomatensap in de pan te gieten, tot de laatste druppel. Vanaf het moment dat de tomatensap in de pan wordt gegoten kan het vuur hoog. Dan volgen meteen alle andere ingrediënten. Plons het kippenbouillontablet in de tomatensap. De vergiet hou je boven de pan en daar mik je de pot met kippenbouillon in leeg. De stukjes kip, die in de vergiet achterblijven, kun je met het schaartje fijn knippen en er dan bijdoen. Voor de 2 potten water gebruik je gewoon dezelfde pot, handig toch. Tot aan de rand vullen en in de pan kieperen. Een handjevol vermicelli erbij. Ik koop altijd de eier-vermicelli, die is wat dikker en er zit meer smaak aan. Als je prei in de soep werpt dan dien je die van te voren goed te wassen want daar zit soms nog het hele boerenland aan. En je dient dan ook nog een snijplank aan te schaffen en een mes. Kies je voor de taugé (die je ook moet wassen) dan heb je die snijplank tóch nodig voor het stokbrood. Wil je geen stokbrood en alleen maar de soep dan heb je die snijplank voor niks gekocht. Tja, dat zeg ik er toch maar bij voor het geval ik je ineens verras. Datzelfde geldt voor de blikjes tomatenpuree. Want als er geen ringetje aan het dekseltje zit moet je toch een blikopener aanschaffen. En een theelepeltje, dat is makkelijk om het allerlaatste restje tomatenpuree uit het blikje te scharen. Je merkt wel dat ik zuinig ben. Zo wil ik ook niks verloren laten gaan bij de appelmoes. Want nadat je de appelmoes in de soep hebt gekwakt kun je een klein bodempje met water in het potje doen, dekseltje erop en flink schudden. Zo gaat nog mooi dat laatste restje appelmoes mee de pan in en is het potje echt leeg. ‘Ons ben zuunig’ en je hebt weer een klein beetje meer soep. Lest best, de basterdsuiker erin mikken. Wil je de soep nog wat zoeter dan experimenteer zelf maar. Mijn voorkeur gaat uit naar 2 eetlepels en wel omdat het zoete tomatensoep is. Ja oké, smaken verschillen. Zo, alle ingrediënten zitten nu in de pan en als de kook begint te komen dan draai je het vuur laag. Vanaf het begin tot nu is dat ongeveer 20 minuten. De vermicelli moet in ieder geval gaar zijn. Makkelijk recept hoor en met al dat mikken, plonzen, kwakken, kieperen en werpen, is het nog erg leuk om te doen.

Eet smakelijk!! (vergeet dit niet ook tegen je visite te zeggen)

 

 

Hiltje

P.S. Lieve nicht, dankjewel dat ik dit recept jaren geleden van je kreeg.
Toen nog niet wetende dat ik dit recept nog eens ging delen met de lezers van mijn blog. Ik en velen met mij vinden de tomatensoep heerlijk!
Ik dacht, ik maak er een heel verhaal van.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

19 reacties op Mikken, plonzen, kwakken, kieperen en werpen, dat is wél veel soeps!

  1. Ineens zin in soep. Fantastisch beschreven. Mij heb je met je blogs. Groetjes.

  2. Bomma zegt:

    Wow, dat is een wel héél eenvoudig recept. Ga dit op een koude dag op de camping wel eens klaarmaken. Snel klaar en niet veel afwas nadien. Bedankt om dit zo leuk verpakt met ons te delen. Warme knuffel.

  3. Haha. wat leuk. Heb het net afgelopen weekend ook weer gemaakt. Lynn vindt het ook heerlijk!! Eet smakelijk! Dikke kus X ietje

  4. sonja zegt:

    Zowel het kei leuke stukje ( brabantse schoondochter 🙂 ) als het recept, heerlijk!! Alleen….hmmm. de appelmoes er door roeren…liekt mie niks (op zn Gronings) :_))

  5. Anneke zegt:

    Jaja zo kwam het soeprecept van Groningen naar Brabant (net als ons pap maar dan toch anders 😉 ) Heerlijk soepje, en zo ook het verhaal….heerlijk om te lezen, en de soep heb ik deze week nog bij je mogen proeven, daarvoor was ik uitgenodigd 😉 ik hoefde niet te blijven plakken!! 😉 kei leuk om te lezen zus, xx

  6. mijnhartspreekt zegt:

    Hilarisch beschreven. Geweldig, toverde warempel een glimlach op mijn gezicht.
    Mijn recept is misschien iets bewerkelijker maar ook super lekker. Dit zijn de ingrediënten:
    1 L water
    1 L tomatensap
    2 kipfilets in kleine stukjes gesneden
    2 kippenbouillonblokjes
    1 ui, snijden
    2 tenen knoflook
    1 blikje tom. Puree
    6 el suiker
    4 el ketjap manis
    2 el azijn
    1 borrellepeltje sambal
    1 borrellepeltje djahe (gemberpoeder)
    1 borrellepeltje sereh (citroengras)
    2 el maizena
    Handje vol mihoen
    Heel fijn gesneden prei

    😉

  7. Jos zegt:

    De lekkerste soep die er is!! Leuk verpakt in je verhaal dinnetje. Xxx

  8. Tom zegt:

    Als wij ons ooit eens treffen ,blijf ik ook plakken …. lekker kommetje tomaten soep hmmmm!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s