Brief van moeder aan haar kind…


Blogfoto moeder kind

Een hele mooie boodschap en daarom wil ik deze brief graag met jullie delen.
Ik vertel er meteen bij dat dit niet door mijzelf is geschreven.
Mijn dochter las het op Facebook en stuurde dit naar mij omdat ze het zo bijzonder vond.

De bron: Zonnestraaltjes.
https://www.facebook.com/margreetszonnestraaltjes

BRIEF VAN MOEDER AAN HAAR KIND…

 

Lieve schat van me,

Als de dag aanbreekt dat je ziet dat ik ouder word, wees dan alsjeblieft geduldig met mij.
Maar nog belangrijker, probeer te begrijpen waar ik doorheen ga.

Wanneer we praten en ik herhaal per ongeluk dingen, onderbreek mij dan alsjeblieft niet om te zeggen: “Dat zei je een minuut geleden ook al.” Probeer je de tijd te herinneren dat ik elke avond in bed hetzelfde verhaaltje voor je voorlas, net zo lang tot dat je in slaap viel.

Wanneer ik geen zin heb om te douchen, wees dan niet boos en maak me niet belachelijk.
Probeer je de tijd te herinneren dat ik achter jou aan moest rennen door het huis om je in de douche te krijgen. Het was soms een hele opgave.

Wanneer je ziet dat ik iets niet snap als het om nieuwe technologie gaat, kijk me dan niet aan met een vermoeiende ‘snap je dat dan echt niet?’ blik, maar geef me de tijd om het te leren.
Weet lieve schat dat ik jou met alle geduld van de wereld velen dingen heb moeten leren, zoals netjes eten, je aankleden, je haar kammen en hoe om te gaan met dagelijkse levenskwesties.
Dus de dag dat je ziet dat ik ouder word, wees alsjeblieft geduldig en probeer te begrijpen waar ik doorheen ga.

Als ik me af en toe niet meer kan herinneren waar we het zojuist over hadden, geef me dan even de tijd het te herinneren. Als me dit niet lukt wordt dan niet nerveus, ongeduldig of arrogant.
Weet in je hart dat ik alleen maar bij jou wil zijn, dat is voor mij het aller belangrijkste.

En wanneer mijn oude benen mij niet meer zo snel laten bewegen als voorheen, geef me dan jouw hand net zoals ik jou mijn hand gaf toen jij je eerste stapjes zette.

Wanneer deze dagen aanbreken, wees dan niet getreurd. Probeer me te begrijpen en zorg dat je er bent in deze eindfase van mijn liefdevolle leven.

~~~~ Zonnestraaltjes ~~~~

 

Deze brief heeft zowel op mijn dochter als mij, veel indruk gemaakt.
Het zou toch geweldig zijn als alle kinderen met meer geduld en respect
met hun ouders om zouden gaan.

Hiltje

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

10 reacties op Brief van moeder aan haar kind…

 1. Inderdaad dat zou geweldig zijn…

 2. anneke zegt:

  Ja mooi hè, ik was hem ook al tegen gekomen, ❤ kus……. je zus

 3. marjanne56 zegt:

  Het is een mooie overweging die je deelt. Ik print hm uit. Nooit vergeten om te realiseren waar je vandaan komt… Ik zie ons en vrienden een andere levensinvulling krijgen door de zorg aan onze ouder(s). Zolang het kan en mag. Dankje voor het delen Hiltje 😘

  • gewoonhiltje zegt:

   Ik heb zelf geen Facebook maar ik ben blij dat mijn dochter me dit deelde en ik daardoor deze brief aan mijn lezers kan delen.
   Wat een goed idee om het uit te printen! Dankjewel voor jouw reactie Marjanne. Ook al heb ik dit blog niet zelf geschreven; respect en geduld past prima in mijn ladekast met snuisterijen en daar bedank ik dan Zonnestraaltjes weer voor 🙂

 4. Jos zegt:

  Als ik dit lees snap ik heel goed dat het op jou (en ook op je dochter) zoveel indruk heeft gemaakt. Iedere moeder/dochter zou dit eigenlijk moeten lezen. Trouwens voor vaders en zonen is ook een goede les 😊Er valt heel veel uit te leren. Prachtig!

  • gewoonhiltje zegt:

   Ik vond deze brief ook erg bijzonder en ontroerend. Je wilt wel bij de tijd blijven en met de jeugd mee kunnen blijven willen gaan maar ze gaan zo snel!
   Ook al vind ik het zelf vervelend om niet meer alles goed te kunnen onthouden en maak ik al veel notities, ik waardeer het geduld als de kinderen het nog eens willen herhalen zonder boos te worden en hoop dat ze dat blijven doen. En dan heb ik het nog niet eens over lichamelijke gebreken.
   Dankjewel voor je reactie.

 5. Elke keer als ik dit lees maakt het weer indruk en herinner ik me weer dat ik de ‘maaahaaam dat heb ik al verteld’ best wel achterwege kan laten. Love u ❤️

  • gewoonhiltje zegt:

   Dankjewel Tessa voor jouw lieve reactie ❤
   Respect voor mij dat heb je sowieso en daar ben ik heel blij om en als je weer eens wat ongeduldiger wordt met die (steeds meer) 'ouwere' mams dan halen we gewoon samen de brief van Zonnestraaltjes er weer bij 😉 🙂
   Ik ook van jou ❤ xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s