Het Chinees lantaarnplantje

BLOGFOTO

 

De takjes van dit hangplantje zijn niet hard of stug maar hangen soepel en sierlijk naar beneden als dunne draadjes. Ik heb dit plantje vroeger op mijn zolderslaapkamer gehad en omdat het zolderraam geen vensterbank had, maakte ik van een plankje een soort zwevend vensterbankje want het plantje moest licht hebben. Geen fel zonlicht en dat kwam goed uit, de zon kwam daar niet. Zo hing het ‘vensterbankjesplankje’ voor het raam en daarop prijkte, in een klein bloempotje, mijn Chinees lantaarnplantje. Aan de dunne takkendraadjes zaten kleine blaadjes die op hartjes leken. De blaadjes waren niet donkergroen maar grijsgroen. Als het plantje goed verzorgd werd, kwamen er tussen die blaadjes harde bolletjes. Zo’n bolletje kon je in de aarde erbij stoppen en daar groeide weer een nieuw strengetje aan. Hoe meer bolletjes je in de aarde stopte, des te voller werd het plantje in de breedte. Was dat niet het geval dan was het plantje maar iel en werd alleen maar lang en langer.

Een tijd geleden, toen ik mijn kamerplanten water gaf, dacht ik ineens terug aan dat Chinese hangplantje. Wat was dat toch eigenlijk een bijzonder plantje. Ik had het, in een bloemenzaak of tuincentrum, nooit meer gezien. Eerlijk gezegd had ik er gewoon nooit meer op gelet en zou dat vanaf nu eens gaan doen en ernaar vragen want ik wilde zo’n plantje wel weer graag hebben.

In verschillende zaken hadden ze mij verwonderd aangekeken. Ze kwamen met diverse soorten hangplanten aandragen. Zeg dan dat je er nog nooit van hebt gehoord, dacht ik.
Ook klimplanten kwamen tevoorschijn want als die niks te klimmen hadden, gingen ze vanzelf hangen. Maar nee, het was niet hét bijzondere, grappige Chinese lantaarntje en ik kreeg steeds ‘nul op het rekest’ en ik legde het maar naast me neer.

Op een dag liep ik een heel leuk bloemenzaakje binnen en omdat ik tussen allerlei originele tierlantijntjes en decoraties en kransen ook vreemdsoortige bloemen en planten zag, schoot het Chinees lantaarnplantje weer in mijn gedachten. Het winkeltje was smal maar heel diep en mijn ogen zochten snel de zaak door. Hier maakte ik een goede kans en liep naar een meisje dat vooraan in de winkel, achter de toonbank stond. Ik zei haar meteen de naam van het hangplantje, nadat zij me vroeg of ze mij kon helpen.
Ze herhaalde mijn woorden “Chinees lantaarnplantje.”
Dat klonk stellig en niet vragend. Ze kwam achter de toonbank vandaan. “Loop maar even mee”, zei ze en dat deed ik. Ik was uitgelaten en volgde haar op de voet. Ze stopte, ik ook.
“Je bedoelt met die hele dunne draadtakjes?”, zei ze. Ik knikte en mijn ogen glinsterden.
Ze zette de pas er weer in maar stopte weer, ik ook. “Je bedoelt met die hele kleine blaadjes?” Voordat ik glimlachend, ja kon zeggen, dribbelde zij alweer verder de winkel in en ik ook. Al lopend zei ze “Bedoel je die met die blaadjes die niet echt groen zijn maar grijzig groen?”
“Ja die bedoel ik”, zei ik. Ze stopte abrupt en ik knalde bijna met mijn kin tegen haar rug aan. “Schattig zijn die blaadjes hè, ze lijken een beetje op hartjes”, haar stem klonk net zo schattig als de blaadjes. “Ja die bedoel ik”, zei ik enthousiast. De pas ging er weer in, de mijne ook. Ik zag haar hoofd van links naar rechts draaien. Mijn hoofd draaide vanzelf mee. Onder het lopen hoorde ik haar vertellen over de harde bolletjes en terwijl ik daar blij van werd, zei ze “Bedoel je die?”
“Bolletjes, ja ja, met die bolletjes, die bedoel ik”, zei ik.
We kwamen richting de hangplanten, zag ik. Goh, die winkel was inderdaad behoorlijk diep.
Al die tijd liep ik vlak achter haar en bevestigde steeds haar vraag, die eigenlijk geen vraag was want ze kende het plantje precies.
“Die plantjes kunnen echt heel lang worden hoor”, zei ze. Ze liep nog wat verder en ik ook.
Ze ratelde door dat het plantje licht moest hebben maar geen fel zonlicht. Dat wist ik en dacht terug aan mijn zwevende vensterbankje. We waren bijna achter in de winkel.
Ze mompelde “Het Chinees lantaarnplantje.”
Ja fijn, dacht ik.
Ze draaide zich om en zei “Die hebben wij niet.”

Hiltje

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

30 reacties op Het Chinees lantaarnplantje

 1. kirannirak zegt:

  Ik heb hardop zitten lachen. Geweldig! Herkenbaar ook. 🙂
  Ik kwam het plantje vorig jaar onverwacht in een klein winkeltje tegen, maar was vergeten dat het veel licht moest hebben en heel weinig water. Het ging dus dood. Toen heb ik het potje voor het raam gehangen in plaats van tegen de muur met de gedachte dat ik er op korte termijn wel wat anders in zou doen. Te lui om het dode plantje eruit te halen ook nog.
  Maar na de verwaarlozing lijkt het of er alsnog een klein blaadje begint te groeien en ik ga er nu dagelijks hoopvol naar kijken. Het zou echter alsnog een dode mus kunnen zijn. Eigen schuld!

  • gewoonhiltje zegt:

   Wat leuk, jouw reactie 🙂 Dankjewel.
   Ja het lijkt een makkelijk plantje. Ik heb er nu 2 en ze groeien snel, staan hoog bovenop de kast en hangen op de grond.
   Ik geef ze 3x per week water maar dat komt door de warme huiskamer. En ze staan amper in het licht.
   Je weet het niet wat het beste is, onverklaarbaar. Ik hoop dat jouw plantje weer aan zal slaan en dat het kleine groene blaadje daadwerkelijk gaat groeien tot geen dode mus 😉 Dankjewel voor het lezen.

 2. Lot Bloemen zegt:

  Ik heb vandaag in Nijmegen een chinees lantaarnplantje gekocht bij Conceptstore 5/12! Ik vind het echt een heel schattig plantje die nu knap staat te wezen op onze boekenkast

 3. myra zegt:

  wie kan mij helpen, hier inlimburg vind ik ze nog niet, wie vind dit plantje wel en zou het tegen betaling willen opzenden? je zou mij daar zo blij mee maken, mijn overleden mama had deze ook en zou deze zo graag terug in huis hebben, grtjs myra

  • gewoonhiltje zegt:

   Hoi Myra, ik snap helemaal dat je het plantje graag wilt hebben. Ik ben het later in elke bloemen en plantenwinkel gaan vragen en heb het plantje ondertussen. Ik zou jou dit ook aanraden en hoop zo dat jij een zaak tegenkomt waar ze het alsnog hebben. Het is te koop bij Intratuin die is er vast ook wel één bij jou in de buurt. Als het bij Intratuin uitverkocht is kunnen ze het ook bestellen voor je.
   Verder, kijk eens bij de reacties hier onderaan dit verhaal. Iemand zegt; Tuinland en er staat ook een link bij van plantje.nl. Google maar eens want via internet kun je er ook wel aankomen.
   Heb je Twitter of Facebook? Ook daar kun je een oproep doen. Ik wens je heel veel succes en hoop oprecht dat jij binnenkort ook in het bezit bent van dit Chinese lantaarnplantje. Groetjes en bedankt voor het lezen van mijn snuisterijtje 🙂

   • myra zegt:

    hey, ik heb hem kunnen bestellen via plantenplaats.nl zoooo blij dat ik hem eindelijk gevonden heb, was een zware zoektocht :p grtjs myra

   • gewoonhiltje zegt:

    Hartstikke fijn voor je Myra! 🙂 Jouw zware zoektocht werd beloond. Veel plezier van de plant en de verzorging. Veel tegen praten, dat doe ik ook, dan groeit die goed 😉

   • myra zegt:

    hihi ja ok zal ik doen :p

 4. Nelleke zegt:

  Het lijkt wel of het mijn verhaal is ,,nergens meer te krijgen mensen kijken me raar aan als ik naar het plantje vraag, het lijkt wel of niemand er ooit van heeft gehoort,,,,,,,,,,,,jeppie tot ik voor kort in Amsterdam op de bloemen markt terecht kwam ,ik zeg te kust en te keur zoveel lantarenplantjes in geen jaren gezien heb er twee gekocht,was weer even in mijn pubertijd met mijn plankje voor het raam ……ik BLIJ 😉

 5. Marina zegt:

  Leuk verhaal haha al voelde ik ‘m aankomen. Ik ben ook al tijden op zoek maar wil niet via internet bestellen. Ik ga ook Tuinland proberen. Inderdaad: het plantje roept belachelijk veel herinneringen op. Kwil em!

 6. Jessjca zegt:

  Het plan tj e is te koop bij tuinland… Daar heb ik het gekocht.

 7. Monique zegt:

  Wat een leuk verhaal! En ja die zoek ik ook…

 8. miek zegt:

  Mijn complimenten weer voor dit fantastisch superleuke verhaal! Dat jij nog geen column in een (vrouwen)blad hebt is onbegrijpelijk! 😊

  • gewoonhiltje zegt:

   Tjonge, dankjewel Miek voor dit mooie compliment. ❤
   Dat zou ik wel willen maar ja, hoe kom je daar nu terecht?! Als jij nu een vrouwenblad begint dan heb je mij als columniste 🙂

 9. Jet zegt:

  Hahahahahaha! Ik zag dat einde helemaal niet aankomen!!! Hoewel, ik dacht het heel even, maar toen liet ik het weer los en kwam hij toch nog totaal onverwacht.. hahahaha

  • gewoonhiltje zegt:

   Hahaha dankjewel voor jouw enthousiaste reactie Jet! 🙂 🙂
   Stomverbaasd was ik toen ik hoorde “Die hebben wij niet.” Waargebeurd. Ondertussen heb ik het plantje maar dan van een andere winkel. Dat dan weer wel.

 10. Suzan zegt:

  Dit plantje is online te koop bij plantje.nl, voor degene die het plantje aan willen schaffen hier de link: https://plantje.nl/nl/product/2-5059/chinees-lantaarnplantje.html

  • gewoonhiltje zegt:

   Tjonge Susan, super dat jij de link toevoegt! Heel erg bedankt daarvoor! 🙂 Ondertussen heb ik het plantje uit een andere winkel maar toch blij met je link en misschien ook voor anderen die het plantje (weer) aan willen schaffen.

 11. Selma zegt:

  Oh wat erg. In gedachten zag je m alweer in je kamer hangen. Ik weet precies welk plantje je bedoelt. En zo’n plankje had ik ook. Aan twee rafelige touwen. Bij mij stonden er allemaal kleine potjes met kleine cactussen op.
  Leuk geschreven!

  • gewoonhiltje zegt:

   Dankjewel voor jouw reactie Selma 🙂 Wat grappig om te lezen dat jij ook zo’n plankje had, ja haha aan twee rafelige touwen inderdaad.
   Herkenbaar voor de zeventiger jaren. En die kleine cactussen heb ik ook gehad 🙂

 12. Die had ik ook 🙂 en veel mensen in de zeventiger jaren. Misschien heeft iemand hem over gehouden. Misschien lukt het om via twitter weer een stekje te krijgen.

  • gewoonhiltje zegt:

   Daar stond ik niet bij stil dat heel veel mensen dit plantje hadden in de zeventiger jaren, nu hoor ik het vaak. Dankjewel Annette voor jouw reactie en het meedenken, hoe eraan te komen. Ondertussen heb ik het plantje, uit een andere winkel want dit verhaal is echt gebeurd en zij hadden het dus niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s