Alle gekheid op een stokje

BLOG

Wat ben je toch eigenlijk maar een klein opdondertje.
Ik loop jou zo vaak voorbij terwijl jij zo prominent in de kamer aanwezig bent.
Je zit daar maar te zitten. Uh, zit jij eigenlijk wel? Je hebt geen knietjes dus jij kan niet door je beentjes zakken. Waar zijn die trouwens als jij slaapt? Je wilt toch wel een keer lekker languit? Maar nee, je staat de hele dag op een stel zeer magere beentjes!
Erg vermoeiend, denk ik. Het lijkt nu misschien net of ik jou voor de eerste keer zie maar ik zie je vaak over het hoofd. Ik verzorg je wél goed. Je krijgt je natje en je droogje en soms praat ik tegen je. Feitelijk praat ik te weinig tegen je. Ik weet dat jij er bent. Je bent er al jaren maar zo goed als dat ik jou nu optimaal waarneem heb ik niet eerder gedaan.
Waar zitten je oortjes? Als ik in de keuken sta, kun je me niet zien en toch weet je donders goed dat ik eten voor je in een bakje doe. Want dat hoor je en dan laat je ook van je horen. Je hoort het zelfs als ik een appeltje schil en je weet dan dat jij ook een stukje krijgt. Honger kun je niet hebben want je hebt altijd wel iets te eten, je komt niks tekort. Maar je bent gek op dat ene, dat extra maaltje ei dat je altijd vliegensvlug op hebt. Vlug ben je wel maar vliegen kun je niet, misschien ook wel maar ik laat het niet toe. Je bent het niet gewend en dadelijk vlieg jij jezelf dood. Nee ik laat je mooi in de kooi, die is extra groot.
Er kan met gemak een papegaai in. Jij bent nog niet eens zo groot als de kop van een papegaai dus je hebt ruimte genoeg. Die ruimte benut je niet goed. Je hebt meerdere stokjes maar jij hebt zo je voorkeur. Ik tel nu zes stokjes, hoewel ik ze vaak schoonmaak had ik ze nog niet eerder geteld. Je hipt wel eens op de andere maar je gebruikt er maar twee intensief. Eén om te staan en één om op te slapen. Wat saai eigenlijk. Je hebt ook een schommeltje en die gebruik je veel te weinig. Ik zou het wel weten als ik jou was, ik zou de hele dag schommelen en fluiten dat het een lieve lust was.
Toen je hier in huis kwam floot je luidkeels boven het geluid van de stofzuiger uit en als ik aan de telefoon was moest ik een andere ruimte in huis opzoeken. Ik kon diegene echt niet verstaan. Dat lag niet altijd aan jou want er zijn ook mensen die binnensmonds brabbelen en die sowieso onverstaanbaar zijn maar dit terzijde.
Je had zo’n mooi geluid! Verschillende tunes. Het ‘prrrr prrrr’ geluid en het ‘fieuuuww fieuuuww’ vond ik het minste. Die waren schel! Vooral de ‘fieuuuww fieuuuww’ leek op het geluid van een autoalarm. Maar andere tonen waren prachtige klanken, een wondermooi gezang. Je hebt ons vele jaren van jouw repertoire laten genieten.
Toen kwam je in de rui, je zat niet lekker in je verenvacht. Je fluitspel was verdwenen.
En er kwam alleen nog een schamele piep of getjilp uit je minuscule snaveltje.
Ik kon veertjes blijven opzuigen, stop nou anders word je kaal! Ook al pas je qua kleur niet in mijn interieur, ik wil dat jij jouw gele pakje weer terug krijgt. Zit jij jezelf in de weg?
Of eigenlijk, sta jij jezelf in de weg? Je lijkt tóch tevreden en ziet er goed uit. Nou weet ik niet hoe een kanarie eruitziet als hij er niet goed uitziet. Heeft die dan een ‘bad-dons-day’? Ook al fluit je niet, als ik in jouw kleine gitzwarte oogjes kijk, zie ik dat jij je op je gemak voelt hier in je kooi. Je kent de weg. Je weet je badje te vinden. Jij bent echt een kuise kanarie, minstens eenmaal maar ook wel twee maal per dag ga je in bad. En dan vraag ik me toch wéér af waar jouw knietjes zitten. Je schudt met je heupjes door het water en sprenkelt jezelf flink onder. De spetters vliegen door de kamer in het rond.
Tenminste, ik denk dat jij heupjes hebt want als je ook al geen knietjes hebt, hoe pomp jij je dan ’s avonds tot een rond bolletje als je gaat slapen? Hoe knapt een kanarie een uiltje? Ik zit mijn verstand dan te verkijken waar jouw kopje blijft als je slaapt.
Overdag ben je slank en als je gaat slapen ben je dik. Hoe kun je zo slapen op zo’n dun stokje? Ik ben wel eens bang dat je er van afkukelt. Dat is overdag trouwens wel eens gebeurd. Je sodemieterde van je stokje, ik hoorde boink, nou ja, een boinkje en toen bleef je in een hoekje enkele seconden liggen.
Ik dacht dat je dood was maar je krabbelde weer overeind, zonder handjes.
Of zitten die onder je vleugels? Nu ik je zo observeer, denk ik goh, wat weet ik toch weinig over jou.
Je bent een kanariePiet die we Pim hebben genoemd. Nu je niet meer fluit hebben we eigenlijk geen fluit aan je, je zit daar maar stil te wezen en vallen jouw uitwerpselen het meest op. Toen je floot hadden we veel meer plezier van jou en was die kooi schoonmaken helemaal niet zo erg. Het is wel veel werk zo’n grote kooi maar we kregen er iets moois voor terug. Nu valt de stront het meest op, ja sorry voor dit vieze woord maar ik kan het niet vrolijker maken. Nu krijgen we stank voor dank. Je krijgt iedere dag een schoon bakje water en een nieuw fris bad. Ik blaas uit het zangzaad de lege vliesjes eruit. Zou ik het zang uit het zaad geblazen hebben misschien? Je krijgt eiervoer en sla. Ik zet een cd met vogelgeluiden op. Ja want als ik zelf zou gaan fluiten doe jij je handjes wel voor je oortjes! Dus wat is nou het mysterie? Wanneer kom je eindelijk eens uit de rui? En ga je dan weer zingen? Heb je ergens een sleuteltje zodat ik je op kan draaien? Of moeten er nieuwe batterijtjes in? Alle gekheid op een stokje, nee niet jij Pim. Ik kan niets méér doen dan goed voor je zorgen. Het mooie fluitconcert is niet meer, och ga weer fluiten Pim! Misschien zie ik iets over het hoofd en hebben mijn lezers wel een tip?

 

Hiltje

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

25 reacties op Alle gekheid op een stokje

 1. Bomma zegt:

  Ben je al eens naar een dierenarts geweest met je gele kanarietje. Hij kan ook een beetje ziek zijn en die kan het misschien wel gauw verhelpen. Ik leef met je mee want je mist dat vrolijke gefluit toch wel snel. Heb je misschien zijn voeding veranderd?

  • gewoonhiltje zegt:

   Hoi Bomma, nee de voeding is niet veranderd en de kanarie is levendig genoeg. Heb er veel over gelezen dat de kans groot dat hij niet meer gaat fluiten na de rui. Ja ik mis het gefluit. Hij krijgt nu wel vitamine extra. Rustig afwachten dus. Dank voor het lezen en meeleven. Warme knuffel voor jou!

 2. Georgina zegt:

  Ik zou ook zeggen dat hij eenzaam is…Heb het zelf met mijn parkiet toen zo gedaan dat ik zijn nieuwe huisgenoot eerst even een paar weken in een andere kooi ernaast gezet heb en toen pas bij elkaar in. Maar het risico is natuurlijk dat je straks met twee niet fluitende kanaries in twee aparte kooien zit… :-p Misschien een spiegeltje als je dat nog niet in de kooi hebt?

  Succes en groetjes aan Pim! 🙂

  • gewoonhiltje zegt:

   Dankjewel Georgina, zowel voor het lezen als voor je reactie 🙂 We hebben Pim al een aantal jaren en hij is ook alleen geweest toen hij wel floot. En het schijnt dat kanaries zenuwachtig worden van een spiegeltje. Zo anders dan bij een parkiet. Wel erg slim van jou dat je de nieuwe eerst even apart hebt gehouden voordat hij bij de andere in de kooi ging. Dank voor het meedenken, heb Pim ook de groetjes van je gedaan 😉

 3. Jet zegt:

  Midlifecrisis? Ach, geef Pimmetje maar een extra stukje appel. X

 4. sonja zegt:

  O jee, hilarisch leuk geschreven en daarom geef ik het compliment heel erg graag aan jou terug want jij bent een kei in het schrijven van leuke blogs Hiltje! Trouwens, ik weet niet wat erger is…een niet zingend vogeltje of (zoals vroeger bij mijn ouderlijk huis, een onwijs gillende en vals zingende papegaai, horendol werd werden we ervan! Verder was het een ontzettende grappige vogel 🙂

 5. yvirich2 zegt:

  Gewoon proberen Hiltje n lief vogeltje er bij, Denk dat ie gezelschap nodig heeft of hang n flinke spiegel voor m op : )
  Je zal maar als ziel in n parkietje terecht komen ghe : )) #WarmHart.

  • gewoonhiltje zegt:

   Haha het is een kanarie Rich en die mogen/hoeven geen speeltjes of een spiegel in de kooi want dan worden ze zenuwachtig. Toch bedankt voor het meedenken, dat waardeer ik zeer! 🙂

   • yvirich2 zegt:

    Oooh God sorry je ziet ik heb geen verstand van vogel soorten haha Jeetje ja dan wordt het n lastige denk ik. Dus van n dinnetje zal ie dan ook niet echt opknappen. Of n kooitje er naast met n doorgangetje als in n lat relatie maar dan op n stokkie haha ; ))

   • gewoonhiltje zegt:

    Haha, ja dat is grappig!! 🙂 Je mag dan geen verstand van vogels hebben maar wel van oplossingen zoeken. Een stok-relatie Leuk!

 6. Jammer genoeg heb ik geen tip voor jou maar misschien heeft Pim last van een najaar dipje? Weer heel leuk geschreven Hiltje! Ik hoop dat Pim gauw weer zal fluiten, dat brengt toch weer extra gezelligheid in huis.

  • gewoonhiltje zegt:

   Hoi Anneke, haha ja maar dan heeft ie alle seizoenendipjes al gehad 😉 is namelijk al een tijd zo. Ik hoop ook dat hij weer snel gezellig gaat fluiten. Dankjewel voor het lezen en reactie 🙂

 7. mweggemans zegt:

  Fantastisch verhaal over je vogel.. ik net op google gekeken, want ik heb geen verstand van vogels.. Is Pim in de rui en/of heeft tie stress ervaring? van dat in een hoekje liggen, dat zou een mogelijkheid kunnen zijn 😉 komt dus vast weer goed met jouw goede verzorging…

  • gewoonhiltje zegt:

   Dankjewel Marjanne voor je leuke reactie en de moeite die je neemt om te Googelen. Ik heb zelf ook al flink gegoogeld. Ja hij is in de rui maar lijkt me niet gestrest. Ik blijf hem goed verzorgen en wie weet…. geduld 🙂

   • mweggemans zegt:

    .. ik weet zeker dat je het ons laat weten. Vanaf begin maart is de natuur 4 tot 5 wk. voor op zijn seizoenskalender zei de tuinman. Pim heeft dus mogelijk al vroeg last van de overgang 😉

   • gewoonhiltje zegt:

    Natuurlijk laat ik het weten als Pim weer fluit 🙂 Het is een lange peno-pauze waar hij in zit, te lang voor een pauze 😉

 8. Kimasho zegt:

  Misschien is hij eenzaam en wil hij een vriendje of vriendinnetje. Zo te lezen is de kooi groot genoeg.

 9. De Bruyn rolande zegt:

  Jouw liefde voor dat kleine vogeltje straalt zo van het scherm af…hoe lief je over hem vertelt…niet te doen…lief mens ben jij…love you x

 10. Jos zegt:

  Pim! Pimmmm!!! Je staat op internet! Op het blog van het vrouwtje!
  Echt? Jahoo! Ik klap in m’n handjes van blijdschap 🙌

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s